top of page

Ενσυναίσθηση

 

Empathy- Ενσυναίσθηση- Από τα βασικά προσόντα ενός θεραπευτή, η οποία ορίζεται από τον Carl Rogers (1959) ως: "... Η δυνατότητα να αντιλαμβάνεται κανείς το εσωτερικό πλαίσιο αναφοράς κάποιου άλλου με ακρίβεια, με τα συναισθηματικά στοιχεία και νοήματα που ενυπάρχουν σε αυτό, σαν να ήταν εκείνος ο άλλος άνθρωπος, χωρίς όμως να ξεχνάει ποτέ τον όρο <<σαν>>..."
Η συναισθηματική αυτή ταύτιση με το άλλο άτομο, αποτελεί -πέρα από βασικό εργαλείο στην επιστήμη της Ψυχολογίας- σημαντικότατη ιδιότητα του ατόμου στην κατανόηση και βελτίωση των διαπροσωπικών του σχέσεων, καθώς και γερό θεμέλιο στην ίδρυση της επικοινωνίας.
*Η λέξη empathy δεν θα πρέπει να μπερδεύεται με την ελληνική λέξη εμπάθεια, η οποία ενώ στην αρχή είχε την έννοια του "έντονου πάθους", πλέον δηλώνει την αρνητική στάση απέναντι σε κάτι. Η αγγλική ερμηνεία είναι βασισμένη στην ελληνική ομόρριζη. Επίσης, δεν θα πρέπει να συγχέεται με τη "συμπάθεια", καθώς η συμπάθεια εμπεριέχει στοιχεία λύπησης και μη ελεγχόμενης συναισθηματικής αντίδρασης. Εμπάθεια- Συμπάθεια- Ενσυναίσθηση- 3 διαφορετικές έννοιες.
Empathy= Ενσυναίσθηση.

 

 

Μαρία Κουσαντάκη,

Σύμβουλος Ψυχ. Υγείας/ Συνθετική Ψυχοθεραπεία

 

 

 

Βιβλιογραφία:

Rogers, C. R. (1959). A theory of therapy, personality, and interpersonal relationships as developed in the client-centered framework. In S. Koch (Series Ed.) & S. Koch (Vol. Ed.), Psychology: A study of a science (Vol.3 , pp. 184-256). New York: McGraw Hill.

Μαλικιώση-Λοΐζου, Μ. (2003). Μια κριτική ματιά στην ενσυναίσθηση. Ψυχολογία. 10, (2 & 3), σ. 295-309.

bottom of page